Начало

ПРАВИЛНО ТОРЕНЕ

Доставянето на хранителни вещества е много важно за цветята, които се отглеждат в съдове, тъй като съдържащите се в субстрата хранителни вещества се изразходват бързо и трябва да бъдат възстановявани чрез торене. Основните хранителни вещества, необходими на всяко растение са: азотът (N - Nitrogenium), калият (K), фосфорът (P), магнезият (Mg), както и микроелементи като желязо, манган, мед, цинк, молибден, бор.

Минерални торове
При тях основните хранителни вещества и микроелементи са включени под формата на соли и по този начин бързо се усвояват от растенията.

Трайни торове
Те също са минерални, но хранителните соли се усвояват много по-бавно (за около 10-12 седмици). Най-добре е този вид торове да се смесват със субстрата още при засаждането.

Органични минерални торове
При тях основните и второстепенните хранителни съставки са не само минерални, но и както подсказва името - органични вещества. Подходящи са за всички групи растения.

Органични торове
Към тях спадат костното брашно, кръв на прах, рогови стърготини, престояли животински изпражнения. Тези торове не са подходящи за саксийните растения.

Торене
Както прекомерното поливане, така и прекомерното торене е вредно за растенията. По-добре да се тори по-често и по малко, отколкото по-рядко и по много. По-малко означава половината - до една трета от посочената дозировка (2 - 3г. ,мл. на литър вода). Новозакупените или презимувалите растения се торят след 4 - 6 седмици. Презимувалите, но незасадени растения се торят когато се засилят. Ако при засаждането субстрата е примесен с траен тор следващото торене е след 10 седмици. Храстите се торят само до месец август, за да може дървесината им да се развие добре.

Назад