Количеството вода и честотата на поливане зависят от специфичните потребности на цветята, както и от съдовете в които са поставени. Също така трябва да се отчита времето, мястото и сезона. Трябва да се има предвид, че всички цветя и растения понасят по-добре кратковременното засушаване, отколкото постоянното поливане, тъй като водата отнема въздуха на корените и те загниват. Водата за поливане не трябва да съдържа повишено количество варовик, както и да е затоплена прекомерно. Най - добре е съдовете за поливане да се напълват предварително и водата да престои в тях. Ако водата съдържа повече варовик се препоръчва окачване на торбичка с торф в съда за поливане в който е налята водата, която трябва да престои известно време. Дъждовната вода също се препоръчва. Цветята за балкона и за съндъчетата се поливат отгоре, като по този начин водата и хранителните вещества постепенно се просмукват надолу. Ако се случи да засушите цветята си повече от нормалното, можете да потопите саксията в кофа с вода и да престои там докато престанат да излизат мехурчета въздух.  Дори цветята да са увехнали ще се възстановят (разбира се ако не са изсъхнали нацяло).
Това не може да се постигне с нормалното поливане, защото силно изсушените коренови туфи, пропускат водата без да я поемат. В горещите дни отцедената вода в чинийките не трябва да се излива.
Кога цветята трябва да се поливат повече?
През основната вегетация през лятото
При голяма лятна горещина - 2 пъти дневно
На огрени от слънцето или ветровити места
При торфени и глинести субстрати
Когато цветята са в саксии от глина
Кога цветята трябва да се поливат по-малко?
В началото на вегетативния период през пролетта
При хладно и дъждовно време
Когато цветята са на сенчести места и на завет
Когато цветята са в пластмасови съдове
По време на презимуването
Кога да се поливат цветята?
Времето за поливане зависи от сезона. През лятото може да се полива сутрин и вечер. Не трябва да се полива по обед, а когато слънцето е много силно не трябва да се полива изобщо, защото водните капки имат ефекта на лупа и листата ще прегорят. През зимата се полива сутрин, за да може корените да поемат водата до вечерта.
Правилно поливане на цветята
Сайта използва технологии включващи "бисквитки". Научете повече. Разбрах! Затвори